Kuidas ma alustasin investeerimisega?

photo of person holding ceramic mug

Ühe lausega: lugesin uudist ja nädal või isegi kaks nädalat hiljem investeerisin Vestige Verdanti. Tegelikult oli enne seda veidi natuke eeltööd. Nimelt lugesin läbi “Rikkaks saamise õpiku” uurisin ja puurisin seda teemat, midagi aru ei saanud, aga 7 kuud hiljem hüppasin siis investeerimismaailma sisse ja siin ma nüüd olen.

Kuid mis viis mind ikkagi investeerimiseni?

Investeerimisest rääkis mulle mu klassivend kuskil 5.-7. klassis, aga ma olin siis veel nii noor ja ei huvitanud see teema nii palju. (Oleks ma juba siis sellesse ära armunud, oleksin ma kordades rikkam kui ma praegu olen, aga noh oleks poleks) No ja 2018 kooli aasta lõpp mai kuus tuli meie kooli rääkima …, kes siis ka jagas välja kolm “Rikkaks saamise õpikut”. Ma polnud elus nii kiiresti ühte raamatut läbi lugenud kui ma selle suutsin. Ehk siis investeerimine ja kõik sellega kaasnev lihtsalt on minu teema.

Lugesin küll raamatut 2018 aasta mai kuus, aga investeerima hakkasin ma alles 7 kuud hiljem – miks? Eks ikka sellepärast, et mul puudus nõutav vanus, mis üldiselt on 18aastat. Mina olin siis veel 16-aastane. Mõtlesin küll, et ma need 2 aastat õpin investeerimise korralikult selgeks ja siis astun börsile. Aga noh suvi tuli vahele – polnud aega uurida selle kohta ja asi jäi veits unarusse. Kuniks siis jäin uudist lugema, kus siis kirjutati kui sajandi parimast investeeringust.

Mis meile siis kokku lubati?

Alustame 1400% tootlusest viie aastaga + dividendid. Olgu – tegu on kasvava ettevõttega, laienemisplaanid uutesse riikidesse ja muidugi ka ökotoodete populaaruse kasv. Loogiliselt mõeldes, peaks ju toimima, aga võta näpust.

Dividende lubati alles 2023. aastal, seega nende kohta ei oska ma midagi hetkel öelda, aga majandusaruannetest ma ei loe seda dividendi kuidagi moodi välja. Samas ei saa ma seda kindlalt väita, seega lootust on.

Tagantjärele tarkus

Nüüd kus ma olen investeerimisega tegelenud juba 2 aastat, siis ma saan kindlalt väita, et sinna ma hetkel ei investeeriks. Põhjuseid on mitmeid:

  1. See on liiga võõras maailm minu jaoks
  2. 1400% kasv on veidi kahtlane
  3. Ökotoodete konkurents on suhteliselt tihe
  4. Ei investeeri enam väga läbi ühisrahastuste

Üks põhjusi, miks ma sinna investeerisin oli see, et ma sain sooduskoodi, millega saan nende veebilehelt tooteid soodsamalt osta. Kahjuks mu tüdruksõber ei kasuta nende tooteid ja see on suhteliselt kasutu.

Lõpetuseks

Kuna investeering on juba tehtud ja viiest aastast on möödas alles kaks, siis tegelikult võibolla läheb ikkagi hästi ja investorid saavad heldelt tasutud. Isiklikult lootsin saada 1000% tootlust, aga hetkel oleksin rahul ka väiksemaga.

Leave a Reply